Ajomukavuus – miksi se kannattaa huomioida?

Ajomukavuus. Sitä painotetaan lähes kaikissa koeajoissa ja arvosteluissa. Ajomukavuus koostuu useista asioista, mutta se on samalla melko henkilökohtainen kokemus. Mukavuuteen vaikuttaa niin auton teknologia, muotoilu, näyttöjen koko kuin vaikkapa peilien säädettävyys tai auton hiljaisuus. Osa vaalii tiettyjä asioita enemmän kuin toinen. Kalliimmassa autossa mukavuuksiin on lähtökohtaisesti kiinnitetty enemmän huomiota, mutta jo samassa hintaluokassa olevien autojen välillä löytyy suuria eroja mukavuuden suhteen. 

Nykyisen auton ajomukavuutta voi parantaa jonkin verran ostamalla autoon lisäosia kuten aurinkosuojia, selkätukia ja pehmusteita. Mikäli auto ei kuitenkaan yhtään sovi itselle ja olet päättänyt vaihtaa autoa, keskity ainakin näihin asioihin, kun valitset sinulle tai perheellesi uutta autoa. 

Onnistunut koeajo kertoo paljon – tiedä, mitä haluat

Koeajo on merkittävämpi, kuin mitä tulee ajatelleeksi. Monet meistä keskittyvät ominaisuuksiin, joita autoon haluavat. Tämä tietenkin on tärkeää, sillä ominaisuudet yhtä lailla lisäävät ajomukavuutta. Ongelmalliseksi ominaisuuksiin ja toimintoihin keskittyminen tulee silloin, kun koeajossa epämiellyttävältä tuntuneet ja epämukavat asiat sivuuttaa ominaisuuksien vuoksi. Mikäli koeajossa tulee tällaisia tunteita, kannattaa ostopäätös jättää seuraavaan kertaan ja pohtia tarkkaan, mitkä olivat ne koeajossa ilmenneet epämiellyttävät asiat. Tällöin tiedät helpommin, mitä et ainakaan halua ja varmistut niistä asioista, jotka uudessa autossa on ehdottomasti oltava.

Harkitse kitkarenkaita vaihtoehtona nastarenkaille

Oletko jo kokenut kuski, ajatko muuten turvallisesti ja luotat omaan ajamiseen? Kitkarenkaat voivat silloin olla varteenotettava vaihtoehto, mikäli ajomukavuuden parantaminen kiinnostaa. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, on kitkarengas myös turvallinen vaihtoehto, vaikka toki nastarengas on perinteisesti se hyväksi todettu talvirengas. Kitkarengas ei nastojen puuttumisen vuoksi pureudu asfalttiin samalla tavalla, mistä johtuen auton sisälle kuuluva äänisaaste on huomattavasti pienempi. Etenkin moottoritiellä talvella ajettaessa kitkarenkaalla ajaminen on tässä suhteessa miellyttävämpää. On myös hyvä ottaa huomioon, että kitkarenkaan vaihdon suhteen ollaan nastarenkaita lepsumpia. Tämä tuo joustavuutta siihen, mitä tulee auton huoltoon ja renkaiden vaihtoon. 

Ajomukavuuteen huomion kiinnittäminen lisää myös turvallisuutta

Pitkään ajomukavuutta pidettiin tekijänä, johon panostetaan vain, jos on varaa. Ajatus ajomukavuudesta on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa. Hyvää tuntumaa osataan arvostaa ja vaatia, joten autojen valmistajat panostavat mahdollisuuksien mukaan mukavuuksiin erityisesti istuinten, ratin ja näytön suhteen. Mukavuuteen panostaminen on panostamista turvallisuuteen. Kun ajomukavuus on kunnossa, on keskittyminen ajamisessa ja silmät tarkkailee liikennettä aktiivisesti. 

Huono asento ajaessa vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Ajomukavuudessa korostuu etenkin asento ajaessa. Omalle selälle ja niskalle hyvä istuin on olennaista etenkin sellaisille henkilöille, jotka ajavat paljon autolla työkseen tai vapaa-ajalla. Asentoa voi parantaa erikseen ostettavilla selkätuella ja niskatuilla, mutta pidemmän päälle erilliset ratkaisut eivät takaa samaa ajomukavuutta kuin mitä jo itselle sopiva istuin. Mikäli autoa ajaa useampi kuin yksi henkilö, tulee istuimen säädettävyys olla iso prioriteetti ajomukavuuden suhteen. Mitä useampaa osaa istuimesta ja ratin asennosta pystyy säätämään, sitä useammalle istuin soveltuu. 

Ajomukavuus on täysin henkilökohtainen kokemus

Kuten jo todettu, on ajomukavuus subjektiivinen kokemus. Tästä johtuen kannattaa muistaa, että erilaisissa televisio-ohjelmissa, lehdissä ja sosiaalisessa mediassa olevat autojen arvostelut antavat lähinnä suuntaa auton valinnalle. Tällä hetkellä se markkinoiden paras auto ei välttämättä ole se sinulle paras auto, joten älä jää liikaa ihailemaan tämän hetken kuuminta ja trendikästä autoa. Tee lista sinulle tärkeimmistä asioista, älä tingi mukavuudesta ja käy koeajamassa auto tarvittaessa useampaan otteeseen, jotta olet varma päätöksestä.