Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää talvirenkaista

Oletko hankkimassa ensimmäisiä talvirenkaita omaan autoon vai oletko jo konkari renkaiden hankinnassa ja vaihtamisessa? Olipa asia niin tai näin, jokaisen autoilijan on hyvä muistutella itselleen milloin talvirenkaat tulee vaihtaa, millaisia vaihtoehtoja on ja miten renkaiden vaihto tapahtuu. Suomen sääolosuhteet vaativat autoilta paljon. Talvirenkaat ovat yksi olennaisin tapa varautua talveen, vaikka muitakin autoiluun liittyviä seikkoja täytyy talvella ottaa huomioon. 

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa?

Suomessa lainsäädäntö määrää talvirenkaiden käytöstä. Uusi 1. kesäkuuta vuonna 2020 laki velvoittaa autoilijoita käyttämään talvirenkaita marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, mikäli sää tai keli on sen mukainen, että muilla kuin talvirenkailla ajaminen olisi vaarallista. Mikäli sää on huhtikuussa talvirenkaita edellyttävä, täytyy niitä kuitenkin käyttää myös silloin. Kulutuspinnan syvyys on talvirenkaiden pääurien suhteen oltava vähintään kolme millimetriä. Mikäli kulutuspinta on tätä pienempi, on renkaat vaihdettava uusiin vaikka kesken talven. Liian pieni kulutuspinta on paitsi lain vastaista, myös turvatonta autoilijoille, muille liikenteessä oleville ja auton kyydissä matkustaville. 

 

Yleensä talvirenkaat kestävät kaksi tai kolme talvea, mutta niiden kesto riippuu pitkälti kulutuksesta. Vähemmän ajava saattaa selvitä vähemmällä renkaiden vaihdolla. Entäpä sitten talvirenkaista kesärenkaisiin vaihto? Kesärenkaita saa käyttää vaikkapa maaliskuussa, mikäli sääolosuhteet sallivat kesärenkaiden käytön sillä tavalla, että talvirenkaiden käyttö ei säästä johtuen ole perusteltua. 

Nastarenkaat ovat edelleen suomalaisten ykkösvalinta

Väittely nastarenkaiden ja kitkarenkaiden välillä on ikuinen. Suurin osa suomalaisista valitsee kuitenkin nastarenkaat, joka on perinteisempi ja monille se tutumpi vaihtoehto. Nastarenkaat ovat ykköset jäisellä tiellä päihittäen kitkarenkaat mennen tullen. Nastat tarrautuvat kiinni pintaan, jolloin pito liukkailla tieosuuksilla ajettaessa säilyy. Yleensä myös aloitteleville autoilijoille suositellaan nastarenkaita, sillä kitkarenkailla ajaminen vaatii usein ajajalta totuttelua ja nastarenkaat toimivat hyvin erilaisissa talven sääolosuhteissa. Nastarenkaat ovat myös tehokkaammat vaaratilanteissa ja muissa äkillisissä tilanteissa, sillä jarrutusmatka on nastarenkailla tutkitusti kitkarenkaita lyhyempi. Mikäli haluat siis pelata varman päälle, on nastarenkaat varmastikin hyvä valinta. 

Kitkarenkaat houkuttelevat hiljaisuudella ja ajomukavuudella

Miksi kitkarenkaat sitten ovat tulleet vaihtoehdoksi nastarenkaiden rinnalle, jos nastarenkaat kerta päihittävät kitkarenkaat monessa tilanteessa? Päällimmäiset syyt ovat niiden hiljaisuudessa ja ajomukavuudessa. Nastarenkaiden yksi ikävä puoli on nimittäin niistä aiheutuva melu. Kitkarengas on hiljainen, ja myös polttoaineen suhteen säästyy raha kitkarenkaita käyttäessä. Kitkarenkaan suhteen aikataulu ei myöskään ole yhtä tiukka, vaan kitkarenkaat voi laittaa alle jo aiemmin ja niillä voi ajella pidempään keväälle niin halutessaan. 

Kitkarenkaat pitävät erittäin hyvin talvella, vaikka aivan nastarenkaiden pitoon ei päästä. Kitkarenkaat soveltuvat kevyempään ajoon, ja ne ovat talvella parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä kitkarenkailla ajettaessa on noudatettava varovaisuutta. 

Vaihda itse tai vie ammattilaisen vaihdettavaksi

Entäpä sitten renkaan vaihto? Jokaisen autoilijan olisi hyvä osata tämä perustaito. Taidon voi oppia parhaiten oikeastaan yritys ja erehdys -metodilla eli kokeilemalla, mutta jotkut ohjeet kannattaa lukea tai katsoa ennen vaihtoa. Jos sinulla on perhetuttu tai ystävä, joka taitaa homman, kannattaa renkaitten vaihtoon ottaa avuksi kokenut käsipari. Mikäli kuitenkin haluat renkaat alle nopeasti eikä sinulla ole aikaa renkaiden vaihtoon, tekee sen rivakasti myös autoalan ammattilainen. Ilmaista lysti ei toki ole, mutta nopeasta ja ammattitaitoisesta vaihdosta voi ehkä muutaman euron maksaakin, mikäli et hypi innosta ajatellessa renkaiden vaihtoa sään ollessa lähellä nollaa. Keskimäärin renkaiden vaihtaminen maksaa noin 30-40 euroa, mutta halvemmallakin tekeviä saattaa silloin tällöin löytää.