Kiinnostaako autoala? Työllisty autoalalle

Autojen parissa työskentely on monen pikkupojan unelma. Autojen parissa voi kuitenkin tehdä monenlaista työtä. Ja sitten, kun siihen on tarvetta, kevytyrittäjyyteen liittyvissä asioissa käännymme yleensä FREE!:n puoleen. Osa päätyy kuljettajiksi, toiset kiinnostuvat autojen huoltamisesta ja korjaamisesta. Alalla tarvitaan henkilöitä, jotka taitavat myös myyntityön salat.

Kiinnosti autot työnäkökulmasta tai ei, tämä artikkeli herättelee ajattelemaan eri työtehtäviä ja työmahdollisuuksia autojen parissa. Lue, opi ja inspiroidu! 

Kouluttautuminen kannattaa aina

Halusit tehdä alalla mitä tahansa, on kouluttautuminen lähes poikkeuksetta avainasemassa työllistymiselle. Ammattikoulussa voi kouluttautua esimerkiksi ajoneuvoasentajaksi, kuorma-autonkuljettajaksi, linja-autonkuljettajaksi tai automaalariksi. Monet ammattikoulut sisällyttävät opintoihin paljon käytännön opiskelua, joten opiskelija pääsee tekemään töitä jo hyvin aikaisessa vaiheessa uraansa. Mikäli tavoitteena on insinööritutkinto, voi alalla suuntautua ajoneuvotekniikkaan, sähkötekniikkaan tai konetekniikkaan. Toisin sanoen ammattikorkeakouluilla on ajoneuvotekniikassa useita eri suuntautumisen mahdollisuuksia, ja ne valmistavat saman tutkinnon opiskelijoita hyvin erilaisiin tehtäviin. 

Autokauppiaana tarvitset näitä kolmea taitoa

Miten olisi myyntityö asian parissa, jota rakastat? Tällöin myyntityö autokaupassa voi olla sinua varten. Autoalan koulutuksen sijaan hyötyä lienee eniten kauppaopinnoista, jossa pääsee oppimaan yrittäjyyttä ja markkinoinnin perusteita. Autokauppiaana tärkeintä on ehdottomasti keskustelutaidot ja hyvä vuorovaikutus. Tämä on avain onnistuneisiin autokauppoihin, joten autokaupoista harvemmin löytyy kovin introverttejä henkilöitä. 

Toiseksi, autokauppiaan on osattava lähes kaikki myymistään tuotteista. Toisin sanoen substanssiosaamisen on oltava korkealla tasolla, jotta voi toimia uskottavana myyjänä. Tämä pätee etenkin liikkeisiin, joissa myydään vain tietyn automerkin tuotteita. Sen autoista ja itse brändistä on tiedettävä lähes kaikki. Lisäksi, automyyjä tarvitsee työssään pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Auto on monelle iso ostos, jota harkitaan pitkään ja huolella. Asiakkaan kanssa on osattava pitää avoin suhde eikä painostamiseen ole juuri varaa. Parhaimmat kaupat ja pitkäikäiset suhteet luodaan rehellisellä asenteella. 

Ajoneuvoasentaja huolehtii, korjaa ja neuvoo 

Automekaanikko eli ajoneuvoasentaja on se ensimmäinen alan työtehtävä monelle autoalalla työskentelystä haaveileville. Alan ammattilaiset osaavat huolehtia ja korjata autoja turvallisin menetelmin. Kyseessä on varsinaiset monitaiturit, sillä ajoneuvoasentajan on tunnettava sähkötekniikkaa ja -järjestelmiä, osaa tunnistaa sekä paikantaa viat tarkkaan ja oikein. Etenkin sähkötekniikan ja sähköjärjestelmien hallinta painottuu alalla yhä enemmän, sillä autot ovat täynnä teknologiaa eikä muutosta tämän trendin loppumiselle ole havaittavissa. Onkin helppo sanoa, että ajoneuvoasentaja tekee työtä, joka takaa liikenteen turvallisuuden. Todellinen konkari osaa myös neuvoa asiakasta oikealla tavalla ja tunnistaa asiakkaan tarpeet ennen,kun asiakas osaa niitä itse edes ilmaista. 

Kevytyrittäjänä voit tarjota monipuolisia autoalan palveluja helposti

Toimitko autoalan yrityksessä palkallisena työntekijänä, onko alan harrastuneisuutta kertynyt reilusti tai haluaisitko sivutuloa päätyön ohelle? Autoalalla voi hyvin toimia kevytyrittäjänä. Usein kevytyrittäjyyttä ajatellaan lähinnä media-alan, viestinnän, markkinoinnin ja kääntäjien tavaksi elättää itsensä tai tienata vähän taskurahaa varsinaisen palkan päälle. Vaikka on totta, että näillä aloilla on paljon freelancereita ja kevytyrittäjiä, ei se tarkoita sitä, että kevytyrittäjyys olisi jotenkin yksinomaan vain heidän oma juttu. 

Ensimmäisenä tulee mieleen tarjota huoltopalveluja. Mikäli omat taidot riittävät, on huoltopalveluiden myynti varteenotettava liikeidea kevytyrittäjyyden alkuun. Toiminnan ei kuitenkaan tarvitse olla huoltoa, sillä autoilijat tarvitsevat myös muun muassa auton pesupalvelua tai siivousta. Kevytyrittäjyyden voi autojen parissa aloittaa melko matalalla kynnyksellä. Kevytyrittäjyys on myös hyvä alku varsinaiseen, päätoimiseen yritystoimintaan. Unelma vaikkapa oman korjaamon perustamisesta on askeleen lähempänä, kun kokeilet yrittäjyyttä ensin matalalla kynnyksellä.